Moj internet dnevnik
Smilović
Blog
četvrtak, svibanj 21, 2015
Švicarski franak je top tema korisnika kredita, njihovih udruga i u političkom nadmudrivanju, svi polaze od pretpostavke da je priča oko franka slučajna. Ja na mislim tako, ni jedna aktivnost u društvu koju kontrolira čovjek nije slučajna, počevši od krize 1929, krize 2008 tako nije ni ovaj problem sa frankom. Iza svih ovih događaja stoji interes pojedinca ili grupe, koji planiraju i kreiraju scenarij za nekažnjeno opljačkati široke mase. 

Možemo pričati o ložama i masonima, to je samo društvena mreža pomoću koje sa najmoćniji drže na vrhu i postaju još moćniji. U suštini iza svega stoje nezasitni pojedinci koji se organiziraju u zločinačke skupine radi postizanja svog cilja – stjecanja materijalnih dobara, a ta dobra jačaju društvenu moć pojedinca. Skupine koje organiziraju zavjeru neće biti nikada otkrivene jer su nadnacionalne a često jače i od pojedinih država.

Način na koji se kreira zavjera je sofisticiran i kod nikoga ne izaziva sumnju, a ako je i izazove, nema dovoljno snage ili političke volje da se slučaj rasvijetli. Teorija zavjere oko švicarskog franka spada u tu kategoriju, a temelji se na pitanjima koji imaju zadovoljavajući odgovor samo u zavjeri. Evo scenarija.

Cilj je opljačkati narod u novonastalim državama od Poljske, preko Mađarske do Bosne. Novonastale države su pogodan teren imaju jako 'porozno'  zakonodavstvo, a politika se trudi zaštititi kapital, pa i na štetu građana kako bi se pokazala demokratska, jer izjednačuju kapital i demokraciju. Sjetimo se velike pljačke građana u Hrvatskoj kroz štedionice, nitko nije odgovarao, iako je razina pljačke bila daleko manja nego ova sa frankom.Scenario pljačke je ponuditi dugoročne kredite sa valutnom klauzulom u francima, kada je plasirano dovoljno novca dignuti tečaj franka u ubrati plodove.

Zašto je odabran franak ima više razloga. Franak je građanima bio poznat kao pouzdana i stabilna valuta pa ga je najlakše plasirati. Svicarska ekonomija nije toliko velika da je čopor jakih banaka ne bi mogao ugroziti, i u konačnici natjerat na promjenu tečaja protiv interesa same Švicarske.

Plasiranje kredita je išlo kroz zagovaranje, i kroz povoljnije uvjete kreditiranja u francima. Osnovno pitanje je Zašto su uvjeti kreditiranja u francima povoljniji nego u eurima iako je međusobni tečaj gotovo fiksan, i zašto je interes banke da daje kredite u švicarcima – odgovor je zavjera. Nisam bankar, ali sam siguran da je sa frankom bilo povezana štednje u eurima. Ako si oročio eure sa kunskom klauzulom (kao kune) imao si veću kamatu nego na same eure, ovo je protivno interesu banke, a oni su to zagovarali. Za pretpostaviti je da su time prikrivali mućke koje su radili sa frankom, rekli bismo peglanje bilance.  

Što je radio Rohatinski, ništa. Nije reagirao ni na štedionice koje su bile očitija pljačka nego ovo. Štedionice su nudile znatno veće kamate nego banke iako je novaca na tržištu bilo dovoljno, svakom je jasno da će onaj tko se polakomio za velikom kamatom, na kraju ostat kratkih rukava. Za stradalog jadnika ništa čudno, ali postoji država odnosno Narodna banka koja ga je trebala od toga zaštititi.

U završnici plana, banke počinju kupovati švicarske franke (sada prave) od Narodne Banke Svicarske. Švicarska se jedno vrijeme odupirala, i na kraju je slomljena – tečaj je skočio skoro dvostruko. Završna faza zavjere je uspješno provedena, sada je trebalo samo ubirati plodove. Zgodno je napomenuti da sa ovim tečajem i švicarska ekonomija gubi, jer je na svjetskom tržištu nekonkurentna.

Nepredviđena okolnost u scenariju je kriza 2008, koju su producirali Amerikanci, jedna grupa je poremetila planove druge. Kriza je proizvela gubitak zaposlenja i pad plaća, pa je broj nenaplativih kredita počeo rasti. Pokvarene banke nisu htjele odstupiti od planirane zadade pa su nenaplative kredite počele pokrivati povećanom kamatom. Sve skupa je izazvalo građanski bijes, najprije u Mađarskoj, a sada i kod nas, kako će to na kraju završiti ne znam – vjerojatno kao velika pljačka stoljeća.

Ovo nisu osobna iskustva, imam sreću da nemam potrebe za kreditima, a i kad bi ih imao, sigurno u to ne bi upao. Kredit je prvenstveno interes Banke, mladi čovjek je na njega prisiljen, ali se mora čim prije osoviti na svoje noge. Kredit vam samo omogućava da nešto koristite ranije nego što bi to inače mogli i zato plaćate jednu desetinu. Napravite prvi korak, minimalnu akumulaciju i imat ćete 10% više.

smilovic @ 09:50 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, ožujak 30, 2015
Referendum protiv 'Plomina C' na ugljen, koji pokreće IDS, je velika prijevara izbornog tijela, koja će porezne obveznike koštati ne malo novaca. Evo nekih argumenata:

        - Da je namjera iskrena onda bi se referendum proveo prije par godina, kada je vlada promijenila prostorni plan Istarske županije i kada je donesena odluka o gradnji termoelektrane na ugljen. Ne zaboravimo da je danas već odabran izvođač.

        - IDS participira u vladi, koja je tu promjenu napravila. Nije se oglasio ni riječ, valjda je Jakovčić time od Milanovića kupio kartu za Bruxeles.

        - Referendum je nazvan 'Savjetodavni'. Ljudima se u naprijed reklo 'mi se samo malo igramo da ispade kako se za vas brinemo' – za povraćat. Dakle i kad prođe referendum IDS nema namjeru ništa učiniti sa njim.

Ne zagovaran ja 'T3', daleko od toga, zato je i ovaj članak objavljen nakon referenduma. Smuči mi se od tolikih laži koje sa valjaju na račun toga – sa obje strane ograde. Ne znam dali je to samo moj dojam, ali obje strane nas smatraju retardiranim u najmanju ruku.

Demetlika se (tobože) buni kako nam Zagreb gura smeće u naše dvorište, a taj isti Demetlika je svim silama gurao Rockwool u moje dvorište.

Franković raspisuje referendum, a bio je veliki pobornik Rockwoola, koji je za Općinu Pićan kud i kamo veće zlo od 'T3'. Ovisno o strujanju zraka, dim iz Plomina me guši  prosječno 3 dana mjesečno a iz Rockwoola oko 5 dana tjedno.

Ružić i Kajin bi sada (kada se već zna izvođača), ekološki izvor energije, a pred par godina su mi izgradili Rockwool ispred nosa – pomislio bi da su se prosvijetlili, ja mislim da su posenilili.

U propagandu se uključio i Živi zid. Simpatična stranka, znaju sve što ne valja u i tu ih potpunosti podržavam, ali nemaju odgovore na te probleme, zato me je strah te Hrvatske Sirize.

HEP, kao zagovaratelj 'T3', u svojoj propagandi sipa tolike neistine da vrijeđa zdrav razum građana. Ispada da će zrak biti čistiji sa T3 nago bez njega. Hvali se tehnologijom T3, a ista je kao i T1 koja ima 40 godina. Efikasnost T3 će biti preko 45% (to znači bez 'preko') a T1 31%. Kada sam ja tamo radio (1975 godine),  efikasnost T1 je bila 42%, a od onda se ništa nije promijenilo na gore - toliko o tehnologiji.

HEP ukazuje da bi u slučaju plina morali uvoziti 60% goriva (plina), prešućuje da se u slučaju ugljena  uvozi 100% goriva i da je investicija na plin dvostruko jeftinija.

Dopisano nakon referenduma: Propao pa naravno. Građanima Pićna i Kršana je dobro poznata uloga IDSa u dovođenju Rockwoola, a ugušiti nas mogu samo jedanput.

smilovic @ 08:24 |Isključeno | Komentari: 0
četvrtak, listopad 23, 2014
Eto, više od godine se nisam oglašavao, ali neki društveni događaje me toliko iritiraju da se negdje moram izjadat.

O svim našim ratovima

Djed mi je pet godina branio (svoju) domovinu Austriju u Galiciji. Nije se time hvalio, naprotiv. Za razliku od njega, nona je željela to dignut na neku razinu, ali to je bilo u skladu sa njenim IQ. Djed nije obranio domovinu i 18-te nas je preuzeo Musolini.

Otac je dvije i po godine branio (svoju) domovinu Italiju, u talijanskoj mornarici, torpediran i potopljen. Kada mu je ta domovina poražena, druge dvije i pol godine je branio (svoju) domovinu Jugoslaviju, kući se vratio (pješke) iz koncentracijskog logora u Njemačkoj. Nikad se time nije hvalio za razliku od susjeda koji je vječito 'ratovao po Gorskom kotaru', sve dok nije dobio talijansku penziju. Onda je rekao 'to se tako moralo govorit'.

Ja (svoju) domovinu Jugoslaviju nisam branio, nije ni ratovala osim parole 'Glavu damo Trst ne damo' kojeg je izgubila. Ta domovina mi se raspala u građanskom ratu koji su nacije preimenovale u Slovenski 'Vikend rat' pa do Makedonije koja je dobila državu na poklon. Dobio sam drugu (svoju) domovinu kad sam već imao dovoljno spoznaja, pa je nisam htio branit. I ta domovina je nakon dvadeset godina nestala, i sada sam građanin EU.

O državama za koje se ratovalo

Austrija je izgradila Pulu i Uljanik, a moja baka je 13-te godine išla u hrvatsku školu, i to u selu 'bogu iza nogu'. Italija je napravila Labin, Rašu iz temelja, isušila Čepićko jezero, ali su mi roditelji morali govoriti talijanski, čak su prekrstili Smilović u Millo. Jadan seljanin istog prezimena je govorio 'vrag im ze milo i drago'. Jugoslavija je izgradila turizam, dala građanima socijalnu sigurnost. Ekonomski ustroj nije imao perspektivu, a vlast je bila rezervirana za partiju koja ju je branila bez milosti. Ja sam u školi učio hrvatski, a tek kasnije je postao hrvatsko-srpski.

Hrvatska Istri nije imala što dati, upravo suprotno. Dobili smo političku slobodu, ali smo izgubili socijalnu sigurnost, pa kako tko cijeni. Ekonomski ustroj je išao previše južno – latinoamerički kapitalizam. Hrvatska je 'izmislila' novi jezik, koji je imao političku funkciju umjesto sredstva za komunikaciju. Kada nije više bilo što krasti, predali smo se u EU, možda nas oni spase (od gladi) jer našim je partijcima prioritet spasiti sebe.

Koja je od domovina bila najbolja ili koji je rat bio 'isplativ' - ne znam.  Za mene ne postoji domovina koju prodaje politička nomenklatura, za mene je domovina moja kuća i dvorište, prošireno Općina, Županija, Država (ovisno o poziciji sugovornika). Postoji samo političko ekonomski ustroj za koji vladajući tjeraju narod da gine. Pogledajte sve 'naše domovine', njihovo rangiranje po kvaliteti ne odgovara vremenskom slijedu kojim su nastajale – zašto su onda ljudi ginuli i da li ratnici imaju pravo na zasluge?

Moj djed je imao priliku četiri puta 'položit život na sveti oltar domovine', tri puta bi sigurno pogriješio, a ja tvrdim da bi i četvrti – koji god redoslijed odabrali.

Ideologija ratnika

O ideologiji i motivaciji za ratovanje neću stručno, nego ću ispričati priču koja meni sve objašnjava. Šezdesetih kada sam studirao u Rijeci, među studentima se šuškalo kako u studenskom domu postoji grupa hercegovaca koji švercaju automobile iz Njemačke na bliski istok. Desetak godina kasnije mi je tu priču potvrdio jedan od učesnika, a još kasnije sam doznao da je, pazi ovo – srbin.

Kada im je policija (milicija) došla blizu, grupa se raspršila, jedan od te grupe je emigrirao u Kanadu i kasnije dospio u vrh hrvatske države. Drugi (spomenuti srbin) je završio kao dobrovoljac u Krajini i tamo poginuo. Kako nazvati ideologiju kada ljudi iz istog klana idu dobrovoljno ratovati na suprotne strane?! Moj zaključak je da je ratovanje tih ljudi stjecanje pozicije u društvu (naravno pobjednika) koja će im donositi benefite koje na drugi način ne mogu ostvariti.

Ratnici i njihovi sinonimi

Svaki od spomenutih ratova iza sebe ostavlja neke društvene slojeve koji smatraju da im društvo treba biti posebno zahvalno. Nakon Austrije i Italije mi smo bili na poraženoj strani, pa takvih nije bilo.

 Četrdeset godina me je jugo-politika maltretirala sa borcima NOB-a – iskreno na kraju su mi se gadili. Interesantno je to da je tih boraca najmanje bilo nakon rata, a kako je vrijeme odmicalo 'rađali' su se novi, i da nije bilo novog rata tko zna dokle bi došli. Ako mislite da pretjerujem, predsjednik udruge SUBNOR Labina je moj školski drug koji je rođen nakon tog rata. Ne znam kakvi su Vaši kriteriji zdravog razuma, ali moje to debelo premašuje.

I baš kada su borci krenuli u silaznu liniju, pojavili su se branitelji. Ovi se ne rađaju, oni su odmah dovedeni na 500.000 iz političkih razloga, srećom pa nemaju svi pogodnosti. Broj je politički definiran iz razloga koji sada nisu tema, što znam jer sam i ja u njemu, iako sam samo 'dobio robu'. Oni koji imaju pogodnosti se i te kako bore za njih, tako da parolu 'Mi smo stvorili državu' možemo slobodno prekrstiti u 'Mi smo SI stvorili državu' - a kamo će ostalih četiri miliona hrvatskih građana? Moram napomenuti da imam izvjesnu empatiju prema onima koji su morali ići u rat, ali ti se i onako sada ne grebu za povlastice. Spomenimo i to da  danas država (Hrvatska) ima manje suvereniteta nego prije domovinskog rata – i za što su se oni borili?

Stranu gubitnika nitko ne spominje. To se omaklo mladom (i neopterećenom) Glavaševiću, pa je izazvao buru ispred ministarstva branitelja. PTSP je neka čudna bolest koja zahvaća isključivo pobjedničku stranu. Postoji PTSP i na gubitničkoj strani i u civilnom životu od raznih trauma, ali se ona ne može materijalizirati.

smilovic @ 16:10 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, srpanj 19, 2013
01.07.2013 smo slavili priključenje EU, a ispod tog slavlja je teški jad, ne ekonomski taj je vidljiv, nego jad vlade i državne administracije. Vlast stalno ponavlja 'mantru' kako se poduzetnici moraju pripremit za EU, umjesto da organiziraju administraciju da bi oni (poduzetnici) lakše prebrodili ulaz.

EU  je potpuno iznenadio poreznu upravu. Novi zakon o PDV je objavljen 18.06, a pravilnik 28.06, a 01.07. robu iz EU treba knjižiti po novim pravilima. Ti ljudi ili misle da se taj proces odvija 'na rasteru' kao prija 30 godina ili ih nije briga za probleme koje na taj način stvaraju poduzetnicima. Za njima svi kasne, i njihova informatika (ObrazacPDVtipovi-v7-0.xsd napravljen 15.07.13) i obuka knjigovođa (seminar u Opatiji 24.07), a implementacija tek slijedi.

Najbolji primjer je ulazak Općina/Gradova u Pdv sustav. Ispostava Porezne uprave ih je 01.07 obavijestila,  kako se do 15. trebaju prijavit u sustav. Za Općine /Gradove to je novo i traže dodatna objašnjenja od istih; odgovor je ' … mislili smo da ćete se sami nekako snaći', iako su oni ti koji trebaju dati tumačenja i pojašnjenja. Općenito vlada mišljenje da je zakon nejasan, a pravilnik u suprotnosti sa zakonom, a na nekim mjestima i sa samim sobom. Sada je 20.07 Još uvijek Zagreb ne zna što je što, ja bih rekao 'tko pije tko plaća' nadajmo se da neće platit ono koji nisu krivi, oni koji su krivi se znaju štitit – očito inače ne bi ni mogli biti krivi.

Tko plaća, pokazuje primjer jednog inspektora koji je, (na Labinštini) inkognito došao u trgovinu, predstavivši se kao stranac i inzistirao na plaćanje u eurima. Naravno da je odbijen, no kada je zaprijetio da će odustat od kupnje, prodavačica je prihvatila eure. Ma je prekršaj jer je službena valuta kuna, a kako onda država prodaje i oglašava u eurima, što je sa poticanjem na 'zločin', što je sa krivim predstavljanjem … Zna se tko pije a tko plaća.

Najzanimljivije je kada se vlada žali na administraciju, kao da sa administracijom upravlja netko sa strane. Za ovo gore je kriv Linić. Vrdoljak gura zakon o posebnim investicijama, da 'zaobiđe' kako on tvrdi administraciju. Ako ga koči, neka je pošalje na biro rada i uzme novu, ili neka sam ide doma. Po toj logici treba donijet zakone gdje će o svemu odlučivat vlada, a idimo još malo dalje pa neka bude samo jedan čovjek. To se zove demokracija srednjeg vijeka.

Neefikasnost javnih poduzeća je nesposobnost vlade. Ako javno poduzeće ne funkcionira, neka uprava ide doma (nečasni otpust - bez otpremnine) ili neka resorni ministar ide doma. Zašto narod mora plaćati mediokritete koji društvu rade štetu. Ako ministri neće otići neka ide Milanović, imamo prevodioce u Briselu, pa možemo direktno čitat zakone bez da iz potvrdi Sabor – bez Države ćemo uštedjeti nadam se više nego što plaćamo EU članarinu .

Vlada priznaje da je nesposobna i davanjem autocesta u najam. To je otprilike filozofija nekih ministara kada su 'jeftino' kupili vozni park - na lizing. Svatko i malo pismen zna da je u lizingu sadržan keš (cijena za gotovinu) + kamata na kredit + osiguranje za povrat + zarada onoga tko daje lizing. U konačnici je lizing 10 – 20 % skuplji nego keš kupovina. Javno državno partnerstvo je 'kupovanje' zgrade na lizing. Koncesija za autoceste je ista priča obrnuto ispričana – imamo sredstvo, a trebamo novac i na tome ćemo izgubit 20 % jer nam autoceste vodi čovjek po partijskom ključu a ne po kompetenciji. Kompetentnih ljudi u Hrvatskoj ima, možda ne u partiji ali ima – zašto onda izgubit  600.000.000 €.

 

smilovic @ 15:20 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, travanj 30, 2013
Zadnjih mjesec dana, pred ove izbore enormno raste posjet ovom blogu, a i u osobnom kontaktima puno ljudi me pita dali ću se kandidirat – NE odlazim u (političku) mirovinu. Razlog je jednostavan, ostalo mi je premalo vremena i (snage) da bi polučio kakav rezultat za demokraciju, zato štafetnu palicu prepuštam mlađima koji ne oskudijevaju sa takvim resursima.

Demokracija je jako spori proces. U 20 godina jedva da smo se pomaknuli, svakako ne onoliko koliko sam ja želio i očekivao. Krivo je naslijeđe i odgoj. Ljudima koji žele živjet na tuđi račun se teško odreći autoritarnog naslijeđa iz doba socijalizma. I onda smo imali izbore za predstavnike vlasti, tada je bila jedna partija danas ih je deset, ostalo su nijanse. I prije i sada se 'pomladak' odgaja u duhu.

Zamislite pojam 'demokratski centralizam' koji je sam po sebi kontradiktoran i nikad ga nije nitko preispitivao, to je razina vjere. Mišljenja sam da je baš vjera doprinijela takvoj poslušnosti građana, pa se i danas lansiraju slične paradoksi kao 'vjera i nauka nisu u suprotnosti'. Nitko ne pita kako, kada je vjera po definiciji vjerovanje (bez provjeravanja), a nauka je sumnja i kontinuirano preispitivanje. 

Sporost razvoja demokracije najbolje ilustrira vic o uputi za uzgoj Engleske trave 'da ali se to radi 200 godina'. Na žalost tako će i biti, jer po tvrdnji moje kćerke, njena generacija nije napravila neki primjetan pomak u odnosu na moju, kada je u pitanju razina društvene svijesti. To znači da će i slijedeća generacija imati 'političare' egoiste umjesto altruiste, nadajmo se da će broj altruista rasti.

Danas većina ljudi ide u politiku radi osobnog interesa, Kain to najbolje ilustrira. Danas mlati po Jakovčiću kao lopovu, a on mu je 'držao lojtru'. Uzeo je saborsku mirovinu sa objašnjenjem 'a tko će mene uzet za radit i što ja mogu radit sa 50 godina'. Čovjek je svjestan da nije sposoban brinut se ni za sebe, a gura se da se brine za Nas. A percepcija kod ljudi je 'čovjek je barem pošten'?! O kakvom je poštenju riječ, kakvi su to kriteriji kod ljudi i koliko puta još treba posijat travu da bi barem ličila na Englesku travu.

Milanović je u jednom momentu rekao 'radit ću kako mislim da treba bez obzira na posljedice slijedećih izbora'. To je očito bio trenutak slabosti, jer stvara percepciju u uspjehu a ne rezultat, drugom riječima važno je kod ljudi stvorit dojam da bi se dobili slijedeći izbori, i tako ćemo živjet u dojmu – a tko će napunit tanjur. A i bez toga ostaje problem sa onim 'kako mislim', jer se sva 'pamet' svodi unutar okvira partije, a oko je unutra i bilo slobodno mislećih ti su rastjerani.

Kako partije percipiraju demokraciju pokazuje odnos prema referendumu. Većina, ako ne i sve vlasti su birane sa oko 25 % biračkog tijela, a onda se u političkoj borbi busaju 'nama je narod dao povjerenje'. Dubrovački referendum sa 33 % biračkog tijela nije uspio, naravno po zakonu kojeg su donijele partije koje su došle na vlast sa 25 % biračkog tijela.

Kako građani percipiraju pokazuje izlazak na izbore, pogotovo zadnji. Ispada da u demokraciji učestvuju samo oni koji su interesno vezani povezani za partije. Nekad (kad sam ja bi mlad) se procjenjivalo da 10% ljudi u partiji učestvuje u vlasti, danas je to malo veći postotak, ali ipak daleko od demokracije. 'Eppur si muove'

smilovic @ 11:13 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, siječanj 2, 2013

Aktivisti zelenih su me pitali dali sam dostavio primjedbe „Prilog javnoj raspravi o Zahtjevu za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša i tehničko – tehnološkom rješenju postojećeg postrojenja tvrtke „Rockwool Adriatic“ d.o.o iz Potpićna“, jer Općina Pićan nije dobila nikakve primjedbe ?!. Ne znam tko koga tu … .

Rasprava održana 15.12.2012 mi je od početka djelovala kao zadovoljavanje forme. Raspravu je vodila Ljiljana Dravec, a zamislila ju se kao prezentaciju od dva sata, tako da 'ljudi izmore' i da odustaju od bilo kakve diskusije. Stvar je pukla već na samom početku kada je počela prikazivati reklamni film o Rockwoolu, koji prisutni nisu željeli gledat, a i kakve on veze ima sa javnom raspravom.

Tvrdi stav je popustio tek kada su je ljudi prozvali za njeno potpisivanje studije na osnovu koje je Rockwool uselio Pićanski lug. Ljiljana Dravec je jedan od 9 potpisnika „stručne“ komisije koja je prihvatila studiju utjecaja na okoliš. Sad se brani, kako je odgovorna samo za svoj dio, slažem se, ali ona još uvijek živi od novaca koje uplaćuju oni isti ljudi koje sada Rockwool truje. Čime ona to odgovara, ako ne svojom funkcijom. Mislim da bi za odgovornost trebalo počet prakticirat 'defenestraciju'.

U uvodnom govoru je Dravec pozvala učesnike da svoje primjedbe dostave pismenim putem na adresu … , dobro da nije tražila i taksene maske. Čemu su svi oni došli u Pićan da saslušaju ljude ili da zadovolje formu. Građane interesira sadržaj a ne lakrdija. Da pismeno dostavim… ma idite molim Vas. Građanska odgovornost me natjerala da se pojavim na raspravi, i da uredno sastavim primjedbe kako bi ih priložio u zapisnik, ali nema te odgovornosti koja bi me natjerala da od sebe pravim budalu. U prethodnoj, sličnoj prilici sam primjedbe poštom (sa povratnicom) dostavio Ministarstvu, nisu u opće odgovorili i kako sad znam ne samo meni. Troše novac ne javne rasprave koje su same sebi svrha, barem te novce neka prištede, a još veća ušteda bi bila da svi oni idu kući da ne 'sipaju iz šupljeg u prazno'.

Krenuo sam u potragu za svojim primjedbama. Tražio sam Mirjanu B. (bila je zapisničar) da mi pročita što stoji u zapisniku od 15.12.2012. Pazi sad ovo: Zapisnik nije napisan, jer se trebaju uskladit sa zapisnikom županijskog ureda, najme postojala su dva zapisničara, naoko nezavisna koji se (zašto) trebaju uskladit, a za to im treba 20 ili tko zna koliko dana. Po onoj 'puno babica kilavo dijete', a za vjerodostojnost zapisnika će odgovarat?, valjda svaki za svoj dio (odnosno nitko - po modelu Dravec). Treba imat dosta pokvaren um za osmislit takvo nešto.

Zato i nije nigdje eksplicitno navedeno da je Smilović predao neke papire, to što je tome prisustvovalo 40-tak ljudi ne znači ništa ako službeno nije evidentirano. Imamo slična iskustva, Rockwool može dimit, ali pošto inspekcija to nije zapisala, mi i dalje imamo 'zrak prve kategorija' – da bog da njima i takav falio.

Milanović me grozno razočarao, potjerao je ljude koji su znali, htjeli i mogli kao Komadina ( i Ferdelji), Holy (i njen zamjenik) jer su imali mozak. Milanović ih je ispratio sa 'Sory' – ne Milanoviću ne trebam izvinjenje, trebam rješenje. Slijepo se držao Čačića, a na početku mandata je djelovao skroz inteligentno. Sa Zmajlovićem će proći sve javne rasprave 'bez primjedbi', kakvo harmonično društvo. Bitna je forma, sadržaj će nam (ateista) Milanović obećat na drugom svijetu.

Jeli moguće da mi ne možemo imat državu po mjeri čovjeka, ili možda takvu trebamo zaslužit.

smilovic @ 15:24 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, prosinac 9, 2012

Prilog javnoj raspravi o Zahtjevu za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša i tehničko – tehnološkom rješenju postojećeg postrojenja tvrtke „Rockwool Adriatic“ d.o.o iz Potpićna

Za javnu raspravu su ponuđena dva dokumenta
     - Tehničko tehnološko rješenje – postojeće postrojenje u tvornici kamene vune Rockwool u Potpićnu. To je 'turistički' vodič kroz tvornicu
    - Zahtjev za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša postojećeg postrojenja u tvornici kamene vune Rockwool u Potpićnu. Zahtjev je nepotpun i nedovoljan da prikaže realno stanje tvornice unutar prostornog okruženja

 1.     Prigovor na koncepciju zahtjeva

    Zahtjev je koncipiran kao da tvornica sutra kreće u pogon, a ne kao da radi već godinama.
     Ključni elementi zahtjeva baziraju se na izračunu ili procjeni studije utjecaja na okoliš, iako je ona samo polazni dokument, danas imamo realno stanje koje daleko odstupa od prognoziranog u studiji.
     Sadržajno zahtjev ne obrađuje reakciju javnosti kao odgovor utjecaja tvornice na neposredni okoliš, točnije na zdravlje ljudi.
     Sadržaj ne obrađuje reakciju državnih institucija kao odgovor utjecaja tvornice na okoliš

 2.     Studija utjecaja na okoliš

    Zbog čestog pozivanja studije kao argument zahtjeva, treba i o studiji reći istinu. Osobno mislim da je ona (kao i bilo koja druga) prošlost kada se raspolaže sa rezultatima koje je ona predviđala, i da je neproduktivno trošit vrijeme na nju. Autori zahtjeva očito ne misle tako, ili možda razlog što ona pruža daleko povoljniju sliku nego realizacija njenih predviđanja.

Studija utjecaja na okoliš Rockwoola je toliko profanirana, da je zabrinjavajuće kada se netko poziva na nju. Ona je uzrokovala trovanje oko 3000 ljudi (lokalno stanovništvo) a i sam Rockwool dovela u nezavidan položaj.

Kako danas stanje ocjenjuje sam Rockwol potvrđuju riječi njegovog prvog čovjeka Van Hell –a od 02.07.2012 - „Kad bismo opet gradili tvornicu, ne bismo je, s obzirom na vaš turizam, izgradili ovdje.“ – na žalosno prema lokano stanovništvu ne iskazuje isti obzir.

Kako danas ocjenjuje stanje Jakovčić „ Rockwool ekonomski atraktivna, ali ekološki katastrofalna investicija..“

Kako ocjenjuje javnost govori činjenica da nikad u povijesti do izgradnje Rockwola nije bilo takvog otpora niti jednoj investiciji, ni u ovoj ni bivšoj državi. Istina je da je tadašnja ministrica Dropulić to nazvala „naknadna pamet“, samo je zaboravila da je ona ta koja je postavljena (i plaćena) da reagira pravovremeno. Nadajmo se da je odmak od 5 godina donio neke nove pristupe.

 2.1.            Studija kao dio na koji se poziva zahtjev

Na više mjesta u zahtjevu se prekoračenja emisija, opravdavaju modelom disipacije polutanata u atmosferu, iako za to nema osnove jer stvarnost previše odstupa od projekcije u studiji.

Studiju možemo definirati kao točan izračun pogrešnih parametara. Grozno je, i za ne vjerovat da ni cost-benefit analiza ne prolazi ako se ulazi sa pravim parametrima, tko ne vjeruje neka se uhvati računa, tako da investicija nije ni ekonomski atraktivna gledano sa stanovišta društva.

Da ne razglabam o ulaznim parametrima (klima, mikroklima,...) za izračun disipacije (rasprostiranja) dimnih plinova u atmosferi, osvrnimo se samo na dvije lako provjerive činjenice: Studija predviđa penjanje dimnih plinova na visinu od 200 metara i odatle rasipanje, a u stvarnosti dimni plinovi ostaju na visini 100-150 metara (u to se svatko može uvjerit). Čak i više od toga, veći postotak vremena plinovi ostaju ispod 100 metara nego iznad 150, tako da tjeme Gausove raspodjele nije na 125 metara nego ispod toga.

Rezultat toga je taloženje dimnih plinova u kotlini, sa prelijevom kod Kožljaka. Paradoksalno je da Vozilići primaju više zagađenja od Rockwoola nego od TE Plomin koji im je pod nosom. Svako jutro gledam kotlinu prekrivenu slojevima dima, sa obrisima na okolnim brdima djeluje kao Saturnovi prstenovi.

Ove činjenice radikalno mijenjaju rezultate studije i čine je neupotrebljivom za bilo koja razmatranja. Ta se ista studija a u zahtjevu se iznosi kao argument 'u korist', a vjerodostojnost se pokušava stvorit iznošenjem nekih parametara koji su pogođeni, to samo pokazuje koliko je zahtjev slabo utemeljen.

 3.     Primjedbe na  sažetak zahtjeva

Radi lakšeg praćenja primjedbe će se referirat na numeraciju u samom zahtjevu, a one se odnose na:

Glavne sirovine - navedeno je korištenje

Vezivo fenol formaldehid 10000 – 15000 t/god

Glukoza 500 – 1500 t/god  (deklarirano kao komponenta veziva a ne vezivo)

Ako se to stavi u kontekst prijedloga Njemačkih stručnjaka koji su savjetovali Rockwoola da koriste Glukozu kao vezivo umjesto fenol/formaldehida. Savjet je bio u cilju smanjenja iritacije sluznice na koje se žalilo okolno stanovništvo, a koju izaziva formaldehid. Iz odnosa utrošenih količina i zapremnine instaliranih spremnika nameće se zaključak: Rockwool ne može držat emisiju formaldehida u dopuštenim granicama, a za bijeg od istine u za njega kritičnim trenucima (kao što je kontrola) koristi glukozu.

Alternativne sirovine upućuju na to da se i da će se spaljuje svašta kada nema kontrole, naravno na štetu kvalitete zraka. Možda izraz 'kad nema kontrole' djeluje neprimjereno, objasnit ću ga u nastavku

3.4.  Usporedbe sa Najbolje Raspoložive Tehnologije

1.1.1.4 Emisija SO2 - objašnjenje odstupanja od Najbolje Raspoložive Tehnologije

„… smanjenje emisije SO2 uzrokovala bi značajne količine krutog otpada koji se ne može reciklirat…“ pisac implicira da je ispuštanje SO2 u atmosferu neka vrsta 'recikliranja', možda bi se mogli savjetovat sa TE Plomin kako se odsumporava. Dalje „…Granična vrijednost 1800 mg/m3 provjerena je modelom disperzije i potvrdila njenu prihvatljivost kao integralno rješenje  u sklopu studije utjecaja na okoliš…“

Pozivanjem model disperzije već spomenute studiju utjecaja na okoliš, lakonski zaključuje da je to unutar NRT, a upravo taj model disperzije, točnije njegov izračun, je najsporniji u cijeloj studiji.

2.2 Pokazatelji emisija u tlo

Uredna tabela, ali nigdje nema Talija, Rockwool se drži one što nije zapisano nije se ni dogodilo.

Nepobitno je dokazano da je prekoračenje emisije Talija u tlo prelazi 200%. Na sramotu naših vlasti točnije resornog ministarstva, javnost je tu činjenicu sasvim slučajno doznala, i što je još gore dvije godine nema rješenja tog problema. Ako ćemo prihvatit to kao normalno, onda je i ova rasprava lakrdija, a onda su i same institucije višak.

Ex ministrica Holy mi je rekla 'nije dokazano da je izvor Talija u Rockwoolu', komentirao sam da zna priču o patki. Točno je da nije dokazano, ali nije dokazano ni da nije, a guranjem pod tepih niti neće biti. Postoje tri pozicije na kojima je detektirano spomenuto prekoračenje taloženja talija u tlu, Rockwool se nalazi u njihovom težištu (u sredini). Ako nešto hoda kao patka, glasa se kao patka a i liči na patku onda je to sigurno patka.

Nepobitna je činjenica je da prije Rockwoola Talij nije postojao, i uz gore navedeno, Talij emitira isključivo Rockwool.

Tabela Usporedba vrijednosti emisija sa Najbolje Raspoložive Tehnologije

Usporedba sa Graničnim Vrijednostima Emisija nije vršena jer se vidi da je Hrvatska (njeni zakoni) dosta blagonaklona prema zagađivačima primjer SO2 1800 g/m3.

Problem je u tome da se  vrijednosti uzimaju na ispustu, sa pretpostavkom da je na dovoljnoj visini, odnosno da je visina rasipanja takva da se do kote 0 koncentracije dovoljno razblaži. Kod Rockwoola te pretpostavke nisu ostvarene zbog mikroklime u kotlini ili visine dimnjaka svejedno koje gledište uzmemo. Stoga je usporedba sa prosjekom raspona dopuštenih emisija prema NRT prilično benevolentno. Bez obzira na benevolentnost granice su debelo probijene

Ispust br. 1.1. SO2  1582 mg/m3 prema 1250 (11oo-14oo) prekoračenje  26%

Ispust br. 1.2. Formaldehid 7,9 mg/m3 prema 7,5 (5-10)    prekoračenja  5%

Ispust br. 2.1   Formaldehid 9,3 prema 7,5 (5-10)                prekoračenje 24%

Emisije kroz sigurnosni dimnjak i premosnicu

Rečenica: „2009 godine premosnica je korištena 3 minute i 42 sekunde u četiri navrata, a dimnjak za nuždu 2 minute i 9 sekundi u tri navrata“ je debela laž, postoji najmanje 1000 svjedoka koji će to potvrdit. Osobno pamtim jednu 'sesiju' koja je u jednom navratu trajala preko 40 minuta, ona po 20 minuta nisu ni brojane. Zato nam i naveo da dokumentu za raspravu nedostaje i druga strana medalje, inspekcijski nalazi (ili propusti) i slika koju ima okolna javnost. Pa valjda se zbog te iste javnosti sada priča o tome, valjda Hrvatska nije sa figom u džepu 2007 pristupila Arhus-skoj konvenciji, a ona je dokument međunarodnog prava.

Smrad točnije percepcije mirisa oko Rockwoola je 'izračunata' po istom spornom modelu rasipanja, zašto je računata kada je dovoljno prošetat po okolici, još bolje pitat okolno stanovništvo koje smrad kontinuirano 'mjeri'.

 4.     O izmjerenim podacima

Istarska Županija nije ispunila svoju zakonsku obvezu da uspostavi nezavisni monitoring zraka, pa su svi podaci sa kojima se barata pod kontrolom Rockwoola, a samim time ne nužno i istiniti.

Baš naprotiv. U javnosti opravdano postoji velika rezerva prema podacima mjernih stanica. Stanice 'očitava' Ekonerg (koji se dovoljno profanirao izradim studije) na način da obrađuje prikupljene vrijednosti i kao satni prosjek ih prikazuje na webu. Te iste sumnjive podatke preuzimaju državne institucije koje im daju legitimitet, tako da u široj javnosti Rockwool ispada nevinašce.

Osnova za sumnju u mjerne stanice ima na pretek:

-          Ekonerg  možemo nazvat sve samo ne neutralnim. Ekonerg je izradio SUO čija predviđanja su se pokazala netočnim, pa je sada prirodno da želi prikazat rezultat koji će to zataškat.

-          Manipulaciju sa materijalima iz mjernih stanica (otopine) vrši Rockwool koji je opet zainteresiran za sačuvat uloženi novac. Institut za medicinska istraživanja analizira ono što mu proslijedi Rockwool.

-          Simptomatično je i to da je za svakog velikog incidenta mjerna stanica (ona niz vjetar) bila u kvaru ili ostala bez napajanja.

-          Zbog sumnje u takve podatke, građani su simulirali zagađenje zraka oko mjerne stanice (paljenje sumpora) koje ona 'nije evidentirala'.

-          Bilo je slučajeva negativnih vrijednosti nekih pokazatelja, i vrijednosti koje nisu u korelaciji sa strujanjem zraka o tom trenutku.

Vjerodostojni podaci mogu biti jedino da su izmjerene veličine on-line prikazane na web-u,  kao što se sada prikazuju smjer vjetra i temperatura. Prosječne vrijednosti se i dalje mogu računat i prikazivat paralelno sa realnom, ali u tom slučaju će se moći otkrit eventualna manipulacija. Zašto Rockwool – Ekonerg ne prokazuje realne podatke u realno vremenu, je lako objašnjivo, ali je teže objasnit zašto to ne traže mjerodavne institucije.

Rockwool nam je 'donio' Talij u enormnom prekoračenju od 200 %, o sada tome Rockwool šuti. Još gore, pomoću 'petparačkih' doktora (mogu se kupit za pet kuna), pokušao nas je uvjerit kako mi to možemo izdržat, možemo samo koliko dugo – sigurno ne genetski predodređen životni vijek. Ovim putem pozivam i odgovorne institucije da nas zaštite od tog trovanja.

Materijalu za raspravu nedostaju  podaci o izvršenom (i neizvršenom) nadzoru. Znamo da inspektorica koja je najčešće vršila nadzor nije imala niti jedan (nula) instrument, a još tome slab osjet mirisa. Od insajdera znamo da su joj podaci o mjerenju unutar kruga prezentirani 'uz kavu'?!

Materijalu svakako kao prilog dodat i mišljenje javnosti, već sam rekao da je javnost bila historijski glasna, a na poštivanje Arhus – a smo se obvezali još 2007 godine.

 5.     Zaključak

Iz svega iznesenog, još više iz ne iznesenog u materijalu ra raspravu, nameće se samo jedan zaključak.

Rockwoolu treba uskratit dozvolu za rad time bi se ispravila greška kojom je dozvola izdana , a okolno stanovništvo spasilo nesretne sudbine koju mu je donio dolazak Rockwoola.

smilovic @ 12:27 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, prosinac 1, 2011
Radim ne nekoj web aplikaciji, pa često konzultiram internetsku bazu znanja, a tamo na sve strane iskače Kukurin. Ne znam što tamo traži jer ono koji koriste te stranice koriste ljudi koji znaju razmišljat i imaju svoj stav, pa ili znaju za njega ili ih njegov poziv neće privući da glasaju za njega. Kako bili da bilo ugasiš televiziju, a onda ti iskaču po internetu – a neće još dugo.

Predizbornu kampanju bi trebalo 'zabranit', ako netko ima nešto pokazat onda je to pokazao kroz prethodni period, a ako glasač ako to nije zamijetio onda mu to nije važno. Hvatanje 'last minute' glasača je prevara. Sa lijepim riječima i širokim osmjehom se zavodi ljude koji ne znaju upravljat ni sa sobom, a navlači ih se da upravljaju državom. Troškovi kampanja i donacija su srezani, ali bi bilo dobro srezat ih još drastičnije.

I na kraju opet nemaš za koga glasat. Oni koji su dobri neće igrat presudnu ulogu, a oni drugi ne obećavaju 'bog zna što'. Moj je izbor 'kukuriku', kao manje loša varijanta, iako se vidi njihova pobjeda. Glas za slabiju varijantu (listu) mogao bi izazvat štetu jer onda stupaju na scenu 'trgovačke stranke', u prethodnom mandatu je to bio HSS, HSLS (Đurđa je čak istupila iz stranke da dug naplati do kraja), cigo i brdo drugih cigana. Šteta je zato jer onda stranka sa minimalnom potporom birača igra ne s razmjerno veliku ulogu u upravljanju državom.

A što mi nudi 'kukuriku' – ama baš ništa, opcija je 'hdz' koji je već pokazao još veće ništa. Predizborna koalicija je sama po sebi mutež, ili neka spoje stranke ili dogovorena postizborna koalicija. Milanović je ok, obrazovan i inteligentan i tu priča staje. Zabrinjava me njegov ekonomski strateg (mislim da je Grčić), čiji način razmišljanja me nije oduševio. Na pitanje broj općina, kaže 'da su male općine polučile neki rezultat…', zdrav razum govori da te općine nema, taj rezultat bi bio za milion kuna veći, naravno uz drukčiju distribuciju poreskih sredstava, što treba regulirat na drugi način.

Zabrinjava me Čačić i njegova neutemeljena prepotencija. Izgradio je autoceste koje nisu ekonomski opravdane. Dalmatina ima promet 13000 od granice rentabilnosti 20000, pa smo je doplatili sa cijenom goriva, i još fali. Sada bi ih dao u koncesiju da rastereti proračun, jer su nam državne obveznice na granici smeća. Ne treba puno pameti da se zaključit da su investicije u nerentabilne autoceste dovele do toga. Nije politički mudro da država poveća cijenu cestarine, zato će to napravit koncesionar, to je slučaj istarskog ipsilona (za Čačića izvrstan potez), a slično je bilo i sa cijenom goriva.

Brine me i Jakovčić, posebno odnos prema Plomin 3. Njegov osnovni problem nije interes Istre, nego kako izaći iz okvira koji mi je nametnut prostornim planom i drugim odlukama. Pa je rušenje starog objekta i gradnja 4 (četiri) puta većeg nazvana rekonstrukcija – bezočna prevara. Čovjek koji je toliko godina na vlasti znat će savladat takve prepreke, ima 'infrastrukturu' od mediokritetskih poslušnika kalibra 'političara opće prakse', a ostale je već odavno maknuo.

Brine me i Hrelja. Ne može se štititi društvenu skupinu koja je u nadgradnji na štetu one koja stvara materijalnu bazu. Općenito, nisam pristaša organiziranja socijalnih skupina u politici, jer svaki 'uspjeh' jedne skupine plaća ona druga, što dovodi do društvenih napetosti. Penzioneri kod nas nisu previše sretni - a tko je. Hrelja ne nudi rješenje, on 'ad hoc' štiti grupu novih pa grupu starih … Problem je u nepravednom sistemu. Netko je rekao treba ukinut 1. Stup, i to je u stvari rješenje. Svatko u penziji neka dijeli ono što je zaradio, i u vremenu koje si je odabrao, a država neka uskoči sa socijalom tamo gdje čovjek gladuje.

I zašto onda idem birat. Biram bolju opciju BIRAM MANJE ZLO, jer kako god okreneš na kraju ostaje ZLO.

smilovic @ 11:48 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 8, 2011
Kraj Rockwoola, uz rijeku Rašu otvoreno je čudno gradilište. Prema uličnim pričama tu će biti parkiralište i praonica za kamione Klastera istarskih prijevoznika. U cijeloj priči je toliko puno nelogičnih stvari da sam se malo zauzeo da vidim o čemu se radi.

Prvo upada u oči da na gradilištu ne postoji natpis tko je investitor ni tko je izvođač radova, to je posao za građevnu inspekciju. Parcela na kojoj se gradi, kč 22228 od cca 4000 m2, je u vlasništvu Klasetra od 05/2010.

Neobično je da tvrtka sa dva zaposlena, sa prosječnom plaćom tri tisuće, pokreće takvu investiciju. Pogledao sam u njen bonitet, ali ipak je ostalo puno upitnika na koje nisam imao odgovor:  U industrijskoj zoni ima puno (asfaltiranih) površina za parkiranje koje nisu popunjene, i zašto praonica ovdje kada su prijevornici iz cijele istre.

Čudan je i način gradnje, krajem zime je počišćena njiva, a ljetos je u dužem periodu vršan navoz materijala. Materijal je bio šljaka i pepeo koji se prekrivao sa jalovinom, nasipavanje oko metar visine bez među nabijanja, tako da je više ličilo na deponiju nego na asfaltnu podlogu, i kao da nije važno dali će se teren slegnut  u naredno vrijeme.

Iz ovog (širokog) uvoda, lako je zaključit da je Klaster pokriće za ilegalni deponij šljake iz Rockwoola, dalje je posao za inspekciju zaštite okoliša. Ilegalno 'trgovanje' opasnim otpadom je inače posao mafije, pa bi bilo dobro nekoga udomit u Valturi . Već vidim: Vlasti će tvrdit da je šljaka inertan materija. To je Demetlika već tvrdio kada je došao prvi kamion u  deponij Cere, ali nikad javnosti nije prezentirana deklaracije neke relevantne institucije koja će to potvrdit, iako se ta obveza vuče još od studije SUO.

Ako je u letećem pepelu dvostruko veća količina talija od dopuštene, koliko ga ima tek u šljaci. Može se procijenit da je 2-3000 tona šljake deponirano iznad bazena vode kojim se opskrbljuje i  Labin i Pula, pa se nadam da će i Demetlika i Jakovčić i Zidazić dobit svoju dozu. Na žalost trovat će se i veliki broj nedužnih ljudi koje nema tko zaštitit u ovoj Državi.

Rockwool  je slični stvar već napravio sjetimo se divlje deponije kod Gračišća, naravno to je za njega napravio neki 'pik-zibner', tako da on 'radi po zakonu'. Taj otpad je trebao se trebao vozit u Kaštjun, pa je poslije pomaknut u Cere, ali njima je i to bilo daleko. Navodno je Rockwool  iz Sardinije otišao radi problema sa zbrinjavanjem otpada, a ovdje uz Jakovčić-Zidarić  politiku Rockwoolu je zagarantiran 'održivi razvoj', na žalost za lokalno stanovništvo je to NEIZDRŽIVI RAZVOJ.

smilovic @ 07:53 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 20, 2011

08.09.2011         Rockwool ponovo ilegalno odlaže otpad
19.07.2011         Ribe plivaju leđno
30.03.2011         Napoleonov recept
24.02.2011         Bando lopovska
29.12.2010         Saga o Rockwoolu
09.12.2010         Razočaranje veće od razočaranja
21.05.2010         Ocjena analize stanja Rockwoola
11.05.2010         Donirano (stručno) mišljenje
03.05.2010          Rockwool finale
19.02.2010          Bravo Općina
11.02.2010          Kurve i svodnici
22.01.2010          Lutanje oko(lo) Rockwoola
02.07.2009          Apstrakcija sa realnim posljedicama
24.04.2009          Rupnik prva žrtva 'prava'
10.04.2009          Gdje je rješenje
13.03.2009          Ime poznato redakciji
22.02.2009          Nova slika društva
07.02.2009          Majmuni banana države
 28.01.2009          Kukurin kao Mr.Bean
16.12.2008          Izlaz nije i riješenje
06.12.2008          Pićan ne(će) skrivat Sanadera
04.12.2008          Pedro je kriv za sve
03.12.2008          Usijanje na kiši
17.11.2008          Drugo mišljenje
11.11.2008          Red mrkve, red batine
07.11.2008          Nedostižnih 21%
18.10.2008          Demokracija na naš način
01.10.2008          Pravnički teatar
17.09.2008          Odjek prosvjeda
12.09.2008          Nasilnik kao 'žrtva'
04.09.2008          Ovdje će izbiti rat
01.09.2008          Konstruktivno sa Jakovčićem
29.08.2008          Arogancija bez granica
25.08.2008          Superlativi Rockwoola
20.08.2008          Lopovi rade noću
16.08.2008          Dan D
29.07.2008          Rockwoo gubi
23.07.2008          Dan(aj)ski darovi
09.07.2008          Slijedi li lobotomija
04.07.2008          Mito i telac
25.06.2008          Best Available Ilusion
20.06.2008          Rockwool maše poderanom zastavom
20.05.2008          Rockwoolove tajne
24.04.2008          Rockwool – konačna odluka
06.04.2008          Rockwool vrijeđa lokalnu zajednicu
12.03.2008          Cost-benefit Rockwoola
01.03.2008          Deklaracija o Rockwoolu
27.01.2008          Povjerenstvo za Rockwool
23.12.2008          Don Demetlika
18.12.2008          Muke po RAKwoolu
10.04.2005          'Napredak' općine Pićan


smilovic @ 13:24 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, srpanj 19, 2011
Na imanju imam bazen - ribnjak - akumulaciju od oko 150 m3 vode, koja ima dvostruku namjenu. U prvoj fazi maj – juni dok ima protočnu vodu koristi se za kupanje, a kad nestane protoka kao akumulacija za natapanje vrta. U vodi držim 4 – 5 kilograma riječne ribe radi čišćenja algi i uništavanja komaraca. To traje godinama, sve do jučer kada su ribe zaplivale leđno. Zašto?

Ljeti, kada količina kisika u vodi padne, ribe plivaju po površini, 'udišući' površinski sloj vode koji otapa kisik. Jučer (18.07.) je pala lagana kišica koja je iz atmosfere isprala nešto što su ribe neposredno nakon toga udahnule, i tu im je bio kraj. Primijetio sam odmah da se čudno ponašaju, uz to su i odbijale hranu, pa sam se sjetio Rockwoolowa Talija.

Uhvatila me jeza, slijedeći su ljudi. Što sa onim voćem i povrćem oko kuće kojim se toliko ponosim? Vodu u kojoj su živjele (sada krepane) ribe pumpam za natapanje vrta. Je li bolje da pustim neka krepa i vrt? I što mi je u konačnici radit?...  Mogu kupit zolju, mogu se odselit ili mogu čekat da i ja  zaplivam leđno… u konačnici s obzirom na moje godine nema razlike – utješno zar ne?

Dobio sam savjet da odnesem ribe (o vlastitom trošku) na analizu, pa „ćeš biti siguran u to što pričaš“. I što onda? Opet od svega ostaje samo priča. O dvostrukom prekoračenju talija znaju državne institucije, pa ribe svejedno crkavaju. Ništa se neće promijeniti ni kada krepa netko od nas, jer uvijek postoji sto alternativnih razloga za objašnjenje.

Kada je izbila afera sa talijem, vlast (Franković (Općina) i Zidarić (Županija)) je organizirala susret građana sa (od Rokwoola plaćenim) stručnjacima koji su trebali stvari gurnuti pod tepih. Sjećam se 'bisera' kada titula dr.sc. objašnjava kako je dvostruko prekoračenje doze talija u Lazarićima, Oršanićima i Tupljaku ali se ne zna izvor, a Rockwool je u sredini kruga koji opisuju ta mjesta. Ili kad stručnjak sa puno titula ilustrira kako most od 5t može podnijeti i 8t -slažem se! - ali na kraju ribe ipak krepaju!!!

 Ja sam pola riba pokopao jučer, drugu polovicu danas – riba više nema sad su na redu ljudi. Onaj tko želi zabiti glavu u pijesak, iznaći će sto objašnjenja za pomor ribe, zato su i krepale ribe! Činjenica da razina otrova dva puta prekoračuje dopuštenu dozu je alarmantna. Ovim putem javno pozivam načelnika Općine Frankovića da spriječi trovanje ljudi, jer mu je to osnovna zadaća. Ako nije za to sposoban neka da ostavku, jer ako se građani sami počnu štititi to će biti puno bolnije

smilovic @ 13:38 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, ožujak 30, 2011
        Ako se ne varam Napoleon je rekao otprilike „za sve što napravim uvijek mogu naći dva sveučilišna profesora koji će dokazat da je to ispravno“, e pa Rockwool  je našao tri. Tri „nezavisna stručnjaka“ koji su bili zaduženi da nas uvjere kako je lijepo živjeti u okolici Rockwoola. Milina!.
        Ok, Rokwool ima na to pravo, ali nema pravo Franković, da leže ljudima, kako je općina organizirala predavanje nezavisnih stručnjaka na temu zagađenje (talijem).  Niti  su stručnjaci nezavisni (plaća ih Rockwool, niti je organizator Općina, a da nismo prevareni ne bi bilo nikoga. Da nije bilo prevare,  'nezavisni stručnjaci' bi pričali bajke zaštitarima i policajcima, kojih nije falilo, naravno u civilu.
        Ovaj skup je replika nekadašnjih skupova sa građanima u tvornici, prije nego su ih građani prozreli, a sada još jedna prevara od onog lažova. Da skratim priču: ako je skupina protiv Rockwoola irelevantna, zašto se Franković (Rockwool) zbog nje sekira, a ako nije, zašto ne Načelnik ne stane u njihovu zaštitu. 'Jeben i pošten' može biti samo netko tko je izgubljen u prostoru i vremenu, a da toga sam nije svjestan.
        A sastanak, standardne fraze. Glavni argument su mjerne stanice, a prešućuju kako se dolazi do podataka. Talij koji je dokazano dva puta veći od dopuštene doze, se pokušalo relativizirat,  ' je preko ali to čovjek može izdržat' sa ilustracijom mosta od 8t, koji ima i neki koeficijent sigurnosti.  Ono zašto bi MI trebali riskirat nitko ne odgovara – a  koliki ja Vaš koeficijent sigurnosti,  u svakom slučaju je obrnuto proporcionalan sa IQ. Sa IQ računa i Rockwool, zato je i organizirao predavanje, valjda polazi od načelnika.
        Činjenica je da se od Rockwoola možemo obranit samo ako budemo uporni i dosljedni, to zna i Rokwool, nažalost bolje nego mi sami. Ostalo, pravna država, zakon, mjerenja to je sve folklor koji prati ovakve investicije. Veliki, imaju novac da kupe hrpu dr., sc., prof. i drugih titula, koji će te uvjerit da je crno bijelo ili obrnuto. A oni koji bi trebali biti na tvojoj strani, im pomažu u toj raboti, zato imamo problema sa poglavljem 23. Kad bi bilo 'po glavi 23' puno brže bi u Europu.
        Za one koje misle da valjam gluposti – svježi primjer TE3. Vlada je odlučila da se gradi TE3, a sada slijedi (već je počela) predstava za narod. SUO je na iternetu, izgleda ova više nije autorski rad kao ona za Rokwool (isti autor Ekonerg), pa se može objavit. Objava je samo teatar, prema odluci vlade, ona i ne može biti negativna. Za gradnju treba i neki prostorni plan. Za ono što je Vlada odlučila, nema mjesta u Plominu, ali polako naći će - se nije to privatna kuća.
        Ako mislite da se samo Kosorica ne osvrće na zakon, ne. Nedavno su Jakovčić i Kukurin razgovarali o ulaganju u TE3, jer je i po njima to gotova stvar. Jakovčić ima prostorni plan koji to ne dopušta, ali koga briga, po Napoleonovom receptu će se lako otklonit ta sitnica. Kukurin, koji nam je savjetovao pravnu bitku sa Rokwool, sad direktno konzumira 'takvo pravo'. Jakovčić, koji se kune da nema ništa sa dolaskom Rokwool, sada razgovara o dolasku TE3?!.
        Na kraju, kada se stvari pokažu krive kao kod Rokwool, onda će investitor tvrdit „mi smo zadovoljili sve zakonske uvjete“, a raja – koga još briga za raju. Neću elaborirat što znači prilagođavanje zakona prilici, to je ono zbog čega nekom treba 'PO GLAVI' a ne poglavlja.

smilovic @ 23:00 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, veljača 24, 2011
        Na temu Rockwool su 16.02.2010 su primljeni kod predsjednika predstavnici udruge Naša zemlja (Matilda i Iride) sa stručnom pomoći dr.Giudicci i dr. sc. Uršić. Sadržajem sastanka smo upoznati 19.02.2011 na skupštini udruge. Doznali smo za neke stvari koje nam Županija i Općina prešućuje, a nisu se usudili prešutit predsjedniku.
        U okolici tvornice se više ne mjere formaldehidi i fenoli, sa objašnjenjem da se u dvije godine nisu pokazali kao relevantni. Da ali: Rockwool može 'ljepit' vunu sa fenolom ili sa glukozom. Varijanta sa glukozom je čistija i puno skuplja, a koristi se kada je gusto, kao u prethodne dvije godine, što daje i  pozitivan rezultat. Kada se dobije povjerenje (da ne treba mjerit) onda se radi sa sa onom jeftinijom varijantom, a kada nema mjerenja nema ni trovanja, barem ne za našu vlast. Neka ta vlast odgovori zašto skladišni prostor za glukozu sedam puta manji, treba samo zbrojit dva i dva, a to je g. Dravec mogla i na prste ako ne zna drukčije.
        Talij je nešto novo, njega nije bilo ni u Ekonergovom proročanstvu, a sada se ispostavilo da su emisije povećane i po pet puta preko dopuštenog, sa tendencijom rasta. Kako je efekt Talija kumulativan, moglo bi se desit da krepa štakor ako nas ugrize, naravno ako toliko izdržimo. Talij se naime koristio kao otrov za štakore ali je zabranjen zbog opasnosti za druge organizme.
        PP (part per milion) ili nano čestice su često i u ne malom prekoračenju. To je toliko sitna prašina da se prirodnim putem ne može izbaciti iz pluća, nego se zavlači ne znam ni ja kamo, tako da je efekt opet kumulativan.  Na pitanje predsjednika 'Što bi trebali napravit ljudi koji imaju zbog toga (dokazane) smetnje“, odgovoreno je da se trebaju odselit. Ma je li? Bando lopovska .
        Naravno da me sve to zabrinjava, ali mi je posebno digao tlak sastanak 23.02.2011 u Pićnu. Banda u sastavu J.Zidarić, Lj.Dravec i  S.Miladinov, A.Stojanović i Ž.Stipić , M.Božićević , Ivan Franković, Silvan Juran i Kristina Đurović. Za koje od gore navedenih trovanja oni ne znaju, na kraju od njih smo ih doznali na sastanku kod predsjednika. Nisam rekao. Županija je odmah dopunila sastav sastanka sa Predsjednikom, sa svojim 'borcima za istinu' koji su trebali smirit buru da ne zatrese šator El Jakovčića. Ako netko misli da je usporedba pre drastična neka mi odgovori koja je razlika između vođe koji potajno truje narod i onog koji javno puca na njega, osim što je ovaj drugi pošteniji.
        Bando Županijska zašto tajite da nas trujete, koliko vas za to plaća Rockwool. Bando Općinska – Franković zašto taji da se odstupa od već postojeće razine kontrole Rockwoola, šta te oni plaćaju. Bando Općinska – Đurovićka vrati  mandat kojeg si dobila na prevaru, i vrati novac za koji si se prodala, ima i drugih nemoralnih poslova koji su bolje plaćeni . Bando Općinska – Jure za štoo si se ti prodao, i dali je cijena vrijedna prevare toliko ljudi.

smilovic @ 17:29 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, prosinac 29, 2010
Na moju žalost Rockwool  je pobijedio, kapitulaciju su potpisali naši predstavnici za koje sam se nadao da će zastupat naš interes. Sami smo si ih odabrali pa valjda i ne može biti bolje. Ovo je kraj jedne žalosne priče o politici koja se zasniva na parcijalnim i trenutnim interesima, a reperkusije će se osjećat slijedećih sto godina. Volio bi da nije tako. Nadao sam se da ću doživjet pakovanje Rockwoola, ali sad vidim da to neće biti tako. A kako je priča počela.

Rockwool je produkt prvenstveno Ružićeve pohlepe ?! Financijski temelj Općine Pićan, na čijem čelu je bio Ružić, se urušio. Rudnik je otišao u stečaj. Ružić je sav napor uložio da nađe novi izvor prihoda za općinu.

 Sjetimo se (oko 2001 god)  Izraelaca koji su trebali investirat i Pićnu. Okladio sam se sa Ružićem da od toga ne bude ništa, ali je poslužilo kao predizborno obećanje. Okladu (večeru) još nisam okusio. Nakon toga je došla Kafilerija. Ljudi su na vrijeme reagirali, sjetimo se plakata sa 'krepanim tovarima', a ubrzo nakon toga stvar se utišala. Interesantno koliko su se ljudi prepali biološkog smrada, za razliku od industrijskog koji obuhvaća daleko veće područje a osim toga je i otrovan.

A onda su Danci tražili povoljnu lokaciju za tvornicu. Već je bilo kao gotovo da će to biti Krško u sloveniji. Naravno da je Danska ambasada tražila i u hrvatskoj možda i povoljnije mjesto, tu im je došao Ružić 'kao kec na desetku'. Ružić se pobrinuo na lokalnoj razini, a Ekonerg na Državnoj. Sjećam se kako je Jelavić (Ekonerg) bio oduševljen kako smo Rockwool oteli Slovencima, ali nije rekao na koji način. Za početak Danska ambasada je Palariću (držanom tajniku) uredila ured za nekih 200.000 kn. Danas je Plarić sudac vrhovnog suda, a takva donacija se zove mito. Bilo bi interesantno znati tko su vlasnici Ekonerga, neka nagađanja govore da je suvlasnik i Dropulićka (jučer je otišla u političku povjest). Neuobičajeno je da jedna tvrtka radi projekt, Studiju utjecaja na okoliš i nadzor nad izgradnjom istog projekta osim ako za to ne postoje 'posebni razlozi'.

Ne mogu dokazat kriminal, al sam uvjeren da nije bilo sve po zakonu. Ja i danas vjerujem da je iza ugovora o prostornom planu između Općine i Ekonerga stoje mutni poslovi. Neću sada elaborirat ugovor, samo ću reći da sam svoje sumnji e-mailom obavijestio državnu reviziju u Pazinu. Ćus je informativno reagirao nakon godinu ili više dana, mislim da je to bilo kada se počelo proganjat Davorku (državno odvjetništvo) .

Kada sam se svrstao među glasne protivnike Rockwoola i Jakovčić i Ružić su lansirali tezu kako je Smilović donio Rockwool, a sve u svrhu kako bi se lakše obranili od onog što im se stavlja na teret. Šokiralo me koliko ljudi vjeruje u tu glupost(pa i neki od Vas koji čitate), pa nije ni čudo što nam se to dešava. Ti i takvi maloumnici trebaju znati da odluke donose oni koji su na vlasti. Vlast koja je donijela odluku je  Ružić B.  Smoković S.  Franković I. Benazić B. Lukež B. Grgurić A.  

Ja sam glasao za, iako moj glas i nije bio bitan, jer nisam imao niti jedan razlog za drukčiji stav. Sumnje protiv projekta Rockwool su postojale ali ne i dokazi. Da glasam protiv samo na osnovi sumnje nije mi dopustilo mišljenje moje okoline. Prije donošenje odluke pokušao sam naći sugovornika koji bi bio protiv, ali nije bilo NITI JEDNOG (slovom i brojem). Svima je svojstveno selektivno pamćenje, pa ću podsjetit da se radi o vremenu prije napisa M.Morosin u G.I., kada je počela artikuliranija kampanja protiv Rockwoola. Oko pola godine prije toga objavljen je moj članak u G.I. u kojem izražavam sumnju u projekt. U kratko, u onim okolnostima i danas bi glasao isto  –  onima kojima sve ovo nije jasno nema ni potrebe objašnjavat, zato i imamo Rockwool.

Rujan 2007 prvi dim. Paradoksalno, dim umjesto da sakrije ovdje sve otkriva. Otkriva se prevara o ekološkoj prihvatljivosti takvog objekta na takvoj lokaciji. Jedno jutro kada sam izašao iz kuće prve riječi su mi bile „OVAJ ROCKWOOL ĆE NAS SVIH PODAVIT“. Bit ću iskren, osjećao sam se iz frustrirano do bola, pomislio sam na sva ona obećanja , kontrole, komisije i ove banana države koja me prodaja 'za dva groša'. Onda sam si obećao da ću svoj dio napravit, i ja sam u ove tri godine svoj dio napravio. A sada su oni koji su se  deklarirali kao moji istomišljenici, potpisali kapitulaciju 'u ime naroda'. Narod ih je birao pa je valjda to ispravan potez iako ga ja ne odobravam.

Juran S. Karlić V. Kolić B. Vretenar L.  Đurović K. i ostali iz njihove ekipe su napravili goru stvar od Ružićeve ekipe iz prethodnog popisa, sada se zna da je Rockwool  DOKAZANO loša odluka. Franković I. nisam spomenuo jer se već nalazi u prethodnom popisu. Izdvojio sam ovaj popis jer su birani na valu borbe protiv Rockwoola a sada su ljude prevarili. Znam da oni za sebe imaju opravdanje ali kakvo? Ako je lokalna vlast zadužena da štiti lokalni interes, onda neka ga štiti ili neka da ostavku. Ako ne može izdržat pritisak 'više sile' da bi zaštitila taj interes onda je nesposobna, neka da ostavku. Tri godine se građani ovog luga bore da se zaštite od Rockwoola, i onda dođu neki prevaranti i, koji sruše stvar iz unutra. Te su nekad zvali kvislizi ili peta kolona, danas su to tipični političari koji će prodat rođenu mater za vlastiti interes.

Imamo Općinu Pićan koja se deklarirala da ne želi Rockwool, pa izbore gdje se biraju ljudi koji de deklariraju u tom smislu, i onda odluke koje idu suprotno toj deklaraciji. Tu ne možeš znati ko koga je..  Kršan deklarativno protiv Rockwoola, ali renovira pružni prijelaz radi Rockwoola, a ne pada mu na pamet da (za početak) nasipa cestu (putni prelaz) Čepić  – Tupljak koji koriste građani, građani i onako mogu čekat. I sada mi živimo u iluziji da demos vlada, to su priče za djecu – kapital vodi kolo jer političari imaju nisku cijenu.

Poslodavci će me odmah napast za antipoduzetničku klimu. Nije tako. Ako netko gradi investicija koja je odvojena od radne snage (koja seli radnu snagu) onda je ona isključivo u interesu kapitala, mogu dokazat da nije ni u interesu društva u širem smislu pogotovo ne radnika migranata. Zlo mi dođe kad investitor izjavljuje da je došao da pomogne nekoj sredini, svatko zna da se investira radi zarade. Ovo je bilo samo radi uvoda u temu – tko vlada državom.

Sve više je ljudi u vladi iz udruge poslodavaca. Oni su i izvršili pritisak na Općinu Pićan, a koliko su u pravu?. Kada je u pitanju strani kapital, onda su potpuno u krivu. U državu ulazi kapital koji se nudi, a ne onaj koji je potreban jednoj uređenoj zemlji.  Škegro je svojevremeno (dok je bio u vladi) rekao da nam ne treba industrija jer imamo pamet?. Tim potezom  je uništena industrija u kojoj je bilo upotrebljive pameti, a ostala je ona koju su kupili stranci. A što su stranci kupili, ono sto ne mogu doma – prljavu industriju. Pogledajte labinske dimnjake: Svicarac, Austrijanac, Nijemac i sad Danac (više-manje sve ostalo je propalo). Koliko dimnjaka imaju doma – Danac ni jedan pa sada zaključite sami.

Na kraju je ispalo da nemamo za prodat pameti pa moramo prodat bubreg (čitaj zdravlje građana)  da bi preživjeli. Problem u tome što nas je ekipa iz remetinca sa svojim jatacima dovela u govna, a to koriste oni investitori koji inače nabi prošli na testu prihvatljivosti. Mi ćemo se prije ili kasnije iz toga izvući, ali će dimnjaci još dugo ostat  kao spomenici političarima opće prakse, koji ne razlikuju tokarski stroj od kupolne peći, od lokalnog pa do državnog nivoa. Koliko ti mogu zaglupljivat narod, je i napis kako su dimnjaci Plomina turistička atrakcija. Možda i jesu za nekog, ali taj sigurno ne može i ne zna doći iz daleka do Plomina.

Na kraju se moram pomirit novim činjenicama, ali zbog njih ja sigurno neću promijenit svoj stav. Moja (neispunjena)  želja, NEKA IH VRAG ZAME,  za uvijek.

smilovic @ 13:16 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 9, 2010
    Kada je izabrana općinska vlast, bio sam razočaran izborom nepismena načelnika, ali sam se nadao da će vijeće imati veću ulogu u kreiranju politike pa je postojala neke potajna nada. Kada je donesena odluka o komunalnoj naknadi, pomislio sam, pa oni možda ipak mogu!? A sad razočaranje veće od razočaranja!

    Ukidanje uvećane komunalne naknade Rockwoolu je veće razočaranje nego da nije nikad ni donesena.  Ovo pokazuje bijedu ljudi koji nas predstavljaju, šokantnost činjenice da smo birali ljude da zastupaju naše interese, a oni zastupaju svačije samo ne naše – barem se to može iz čitati iz objašnjenja o ukidanju povećanja.

    Odluka možda i nije održiva, ako je slabo skrojena, ali onda Bažon može ići doma čuvat ovce. Ako ne zna, trebao je pitati ljude koji znaju, a ne radit lakrdiju od Općine i građana. Obveznik komunalne naknade je vlasnik poslovnog  prostora, bez obzira dali ima dozvolu za rad (http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2003_02_26_379.html članak 22 - 28), a Ružić neka i dalje lamentira napamet.  Pristupna cesta je samo priča za malu djecu, a da ne spominjemo kako Rockwool  proizvodi kao da ima sve potrebne dozvole !?

    Ako postoji (pretpostavljam i koji)  razlog za odgodu primjene odluke o povećanju , onda on opet ide na dušu 'nestručnih' službi, ali odluka svejedno može čekati. Bilo bi odgovorno od načelnika da javnost upozna sa istinom. Iz rečenice „treba li odluku s posljednje sjednice o tisuću posto uvećanoj komunalnoj naknadi poništiti, ili je pak dovoljno samo ne izdati rješenje po novom obračunskom bodu, načelnik Franković rekao je da će provjeriti propise…“  iz čega se ne može zaključiti dali je krivi pravilnik ili nešto drugo. Ja ipak mislim da je kriv Franković, i da bi bilo dobro da priskoči u pomoć Bažonu – da ne pogubi ovce.

    Rockwool  je ovamo doveo interes, i jedino interes ga može potjerati. Povećanje komunalne naknade Rockwoolu je bio prvi ozbiljan 'šamar' za ono što nam radi, a  sad mu se, eto, izvinjavamo.  I ŠTO SAD? Političko lamentiranje protiv  (bez obzira na razinu sa koje dolazi)  Rockwoolu sigurno neće naškoditi, pogotovo sada kada vlada recesija. Problem je što će recesija proći a Rockwool zbog nje može ostati još dugo dugo godina, a razmišljanje političara nije na tako dugi rok. Tko je sada na potezu? Dali građani sa svojim prosvjedima, kojima se pak upućuje poruka političarima, a ovi su 'svježe' odabrani pa opet rade kako rade.

    Imajmo na umu one koje će Rockwool sahraniti prije nego doznaju odgovor.

smilovic @ 13:46 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, svibanj 21, 2010
   Predmet: Mišljenje o zahtjevu za ocjenu analize stanja i prijedlogu koji je dostavljen Ministarstvu – Klasa 351-01/09-02/431
 
       Prikaz stanja koji je dostavio podnositelj Rockwool Adriatic d.o.o. nije istinit, jer prikazuje sliku u optimalnim uvjetima. Postrojenje se nalazi u neprozračnoj kotlini, pa je za vrijeme temperaturnih inverzija i mirnog vremena taj prikaz  daleko od istine i daleko od dopuštenog glede utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi. Na takve uvjete ukazuje neprestani bunt svog okolnog stanovništva, koji se ne smije ignorirat jer se onda nameće pitanje u čijem interesu se tvornica izgradila.
        Prijedlog se temelji na internim mjerenjima podnositelja zahtjeva i dvije mjerne stanice koje su deklarirane kao javne iako to nije tako. Neovisnih mjerenja nema, iako bi (i po zakonu) trebala postojat neovisna kontrola zraka. Opravdano sumnjamo na podatke iz tih mjernih stanica koji se prezentiraju javnosti a na kojima se temelji i prijedlog analize stanja.
        Rockwool  je od početka manipulacija, stručno se radi obrada i proračuni ali sa netočnim ulaznim podacima. Na primjer kod studije utjecaja na okoliš su korišteni klimatski podaci koji ne odgovaraju lokaciji pa se dobila veće disperzija ispušnih plinova (slika u prilogu prikazuje kako to izgleda u stvarnosti), kod cost- benefit studije je uzeta dvostruka ili trostruka udaljenost naselja od tvornice, i peterostruka komunalna naknada Općini, pa se dobila društvena opravdanost gradnje …
        Osnova za sumnju u mjerne stanice ima na pretek:
-          Podaci koje HZZJZ prezentira javnosti su 'izmjereni' podaci na mjernim stanicama koje obrađuje Ekonerg, kojeg možemo nazvat sve samo ne neutralnim. Ekonerg je izradio SUO čija predviđanja su se pokazala netočnim, pa je sada prirodno da želi prikazat rezultat koji će to zataškat.
-          Manipulaciju sa materijalima iz mjernih stanica (otopine) vrši Rockwool koji je opet zainteresiran za sačuvat uloženi novac. Institut za medicinska istraživanja analizira ono što mu proslijedi Rockwool.
-          Simptomatično je i to da je za svakog velikog incidenta mjerna stanica (ona niz vjetar) bila u kvaru ili ostala bez napajanja.
-          Zbog sumnje u takve podatke, građani su simulirali zagađenje zraka oko mjerne stanice koje ona 'nije evidentirala'.
        Vjerodostojni podaci mogu biti jedino da su izmjerene veličine on-line prikazane na web-u, a prosječne vrijednosti se i dalje mogu računat i prikazivat paralelno sa realnom. Jedino u tom slučaju se mogu na njih oslanjat, ovako se lažiranim podacima dale legitimitet kroz državne institucije.
        Veliki problem je i vršna koncentracija, istina koju zakon ne prepoznaje, ali ona je realnost. Za ovako zatvoreni prostor kao što je pozicija Rockwoola, nisu zanemarivi ni inače nebitni parametri kao što ja postotak O2 i CO2 u zraku, a koji se ne kontroliraju.
        Duboko se nadam da ćete ozbiljno razmotrit moje primjedbe jer su sve dokazive, a mi, lokalno stanovništvo ih već od početka rada tvornice znamo. Jedanput smo prevareni sa SOU, a kad smo to otkrili, onda je to nazvana 'Naknadna pamet', iako su za pamet su zaduženi oni koji su za to i kvalificirani i plaćeni.


smilovic @ 12:54 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, svibanj 11, 2010
        U ruke mi je dospio dopis Dom zdravlja Labin, kojim se Istarka Županija – Odjel za zaštitu okoliša izvještava o medicinskom aspektu utjecaja Rockwoola na lokalnu zajednicu. Dopis „Utjecaj rada tvornice kamene vune Rockwool na okoliš i zdravlje ljudi“ je datiran sa 10.10.2009 a potpisuje ga dr. Helena Vlačić spec. opće med.(nije naveden broj cipela). Na žalost ni toliki pridjevi imenu, ni sam tekst nisu me uvjerili da se radi o nečem što bi trebalo biti stručno.
        Evo nekih bisera iz te (u tekstu se naglašava stručne) analize
        Dr. Eda Klapčić i dr. Smiljana Sopta navele su da se par pacijenata zalilo na subjektivne smetnje peckanja i otežalog disanja, al se objektivnim liječničkim pregledom nije otkrila nikakva patologija. Ne razumijem se u medicinu, ali sam siguran da (bilo koje) smetnje koje ja osjećam su subjektivne, ne mogu si ni predočit da netko drugi to može osjetit pa ni izmjerit. Ako je patologija=oštećenje, normalno da ga neće otkrit nikakav pregled, ni oštećenje od pušenja se ne otkriva nakon prve kutije cigareta, pa ga svejedno Milinović zabranjuje. Nisam ni znao da postoje i subjektivni liječničkim pregledi.
        „Dr. Miljenko Faraguna je naveo da u ambulanti nije imao službene pritužbe, već su ga ljudi na ulici zaustavljali i prigovarali da u okolici tvornice smrdi i da imaju osjećaj peckanja, ali na pregled nisu željeli doći“. Ne znam kome treba dodijelit titule ali građani su očito stručniji od liječnika. Osobno sam doživio smetnje i nisam išao na pregled liječniku (kod Sopte), zašto bi išao kad znam zbog čega je i da će nestankom uzroka nestat i smetnja. Liječnici, ako hoće odradit svoj dio posla bi se  trebali pobrinut da iz smetnje ne nastane bolest, kao što čini Milinović.
        Najviše od svega me iz iritirao pasus Kao građanin slobodne, demokratske države podržavam mirne prosvjede, ali s naglaskom na riječ-mirne. Jer svjedoci smo prosvjeda i prijetnji radnicima Rockwoola koji nisu bili primjereni. Zao mi je iskreno što se nekim djelatnicima tvornice prijetilo i oduzimanjem života. S razočaranjem ću konstatirati da me ti postupci pojedinaca podsjećaju više na terorizam nego na 'mirne prosvjede . Nema što, sve sama medicinska nauka, a to je zaključni teksta dopisa Dom zdravlja Labin. Ne znam što je po struci Rockwoolova Anđelka ali prema ovome se može okitit  titulom spec. opće med. Dr. Helena Vlačić je u potpunosti promašila temu, a možda i profesiju, kao glasnogovornik Rockwoola bi puno bolje prošla, a možda radi u dopunskom radu taj posao.
        Sjeća li se netko koliko je Rockwool donirao Dom zdravlja Labin.
smilovic @ 13:22 |Komentiraj | Komentari: 0
        Ekonomska (i društvena) kriza u Hrvatskoj nije Američki proizvod nego je produkt vlastite 'pameti' i nekompetencije. Nekompetencija nije karakteristika jedne razine nego je to karakteristika društva, koja proizlazi iz stanja društvenog morala. Vodeće pozicije zaposjedaju pojedinci iz pretežito osobnih interesa, koristeći se lažnim obećanjima koje građani nikad naknadno ne propituju jer se srame svoje naivnosti.
        Pravi primjer je Premijerka, ona je mjesecima na pritiske stručne javnosti i oporbe odgovarala: „Svi traže da se proračun smanji, pa neka kažu kome uzet…“. Žalosno. Premijerka je prvo sebi trebala odgovorit zašto je ona tamo. Za mene je ona tamo da kaže: tu, tu i tu ćemo smanjit, a to, to i to nećemo dirat, naravno sa objašnjenjem kako će se te mjere reflektirat na buduća ekonomska (i društvena) kretanja. Objašnjenje je potrebno da laik lakše prihvati ono što je za njega trenutno nepovoljno, a i da se u toku realizacije može vidjeti dali su predviđanja bila ispravna. Na pitanje „Neka kažu…“ jedini je odgovor „Nisi kompetentna, ostavi se ćorava posla i traži drugi posao“.
        Na ovaj tekst me potaknuo obavijest na oglasnoj ploči na kojem Općina Pićan pita građane za primjedbe na rad Rockwoola. Ako su se oko ičega građani nedvosmisleno izjasnili onda je to Rockwool, a izjasnili su se i o tome tko će njihov interes (za)štiti. I opet se javlja isto pitanje „Neka kažu (što da radimo)…“. Povrh svega Pićan ima i 'stručnu službu' za takva pitanja, pa se nakon onakva oglasa postavlja pitanje kompetitivnosti i odgovor koji je već gore ponuđen. Danas je 11.05, a rok za očitovanje je 24.04-23.05, ne znam što očekuju od građana i gdje su do sad bili. Svi zainteresirani su  za to znali, moj komentar na usuglašavanje stanja je pisan pred desetak dana, a oni koji su za to plaćeni!?
        Djelomično sliči i priča udruge Naša zemlja, i oni su poslali SMS okružnicu. Slična je samo uvjetno,  jer je to udruga građana koja je volonterski ustrojena pa su odnosi radikalno drukčiji. Sličnost je u tome što postoji neko upravno tijelo koje je statutom predviđeno za koordinaciju i ovakve odgovore. Ako taj upravni odbor ne može tome odgovorit onda je nekompetentan i  pitanje je čemu služi. Osobno mislim da je problem što se pokušava stručno parirat Rockwoolu, što je po meni nemoguće. Udruga bi trebala iznijet primjedbu svoje viđenje problema Rockwool, odnosno na razloga zbog čega je osnovana, i temelje na kojima opstaje. Možda bi najbolje bilo da svaki građanin (koji tako osjeća) pošalje pismo sadržaja sličnog „Ne želim Rcw, ugrožava mi život. „ slijedi adresa OIB i potpis, već iz toga bi se vidjelo da sa Rockwoolom nešto ne štima.
smilovic @ 12:00 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, svibanj 3, 2010

        Na djelu  je završnica Rockwool priče. Nju je najavio predsjednik HUP-a Kuštrak, kada je zamjerio što vlada 'koči' Rockwool, a Popijač je igrač iste ekipe. 24.04.2010 Ministarstvo ZOPU je dobilo Zahtjev za ocjenu analize stanja od  Rockwool, kojeg nam daje na uvid http://www.mzopu.hr/default.aspx?id=9128  kao „Kratak i sveobuhvatan sažetak“. 'Kratak sažetak' je praksa Ministarstva s kojom smo se upoznali kod javne rasprave o studiji utjecaja na okoliš, pa smo dobilo to što smo dobili. Objavljen je ujedno i rok za podnošenje primjedbi na Zahtjev, pa bi ga institucije NašaZemlja, Općina Pića, Općina Kršan trebale iskoristit ako imaju što reći, u protivnom će naknadna priča biti i stvarno naknadna pamet. 
Pročitao sam taj sažetak, pa ću iznijet moje dojmove:
        Odjeljak M točka 1. U svom predstavljanju pričaju o prednosti proizvoda iako je teme njegova proizvodnja koja se nikako ne može poistovjetit sa proizvodom. Pisac naglašava da po UNFCCC (nije rekao što se krije iza toga) Rockwool je poželjna tvornica – pa neka je uzme sebi u susjedstvo, za mene nije računica trovat se formaldehidima a da se ne bi potopio od globalnog zatopljenja. Pisac, a sugerira se da je to neki fakultet, ako je, trebalo je navest i koji, odnosno osobu koja stoji iza toga – zbog čega se skriva.
        Odjeljak M točka 3.  Uporno se izvlače parametri očitani na mjernim stanicama, a prešućuje se da su ti podaci prije objave obrađeni od poznatog nam Ekonerga, a onda proslijeđeni Zavodu za javno zdravstvo IŽ da im da 'legitimitet'. U podatke ću vjerovat kada budu dostupni (on line) u realnom vremenu, bez zamatanja u celofan. Simptomatično je to da su za vrijeme svakog velikog incidenta stanice u kvaru ili bez napajanje. 
        3.2. Sirovine kažu da je šljaka sirovina a na drugom mjestu da je zbrinjavaju odgovarajuće institucije, ne zna se ni tko ni gdje ni kako. Tko tu koga mulja. Iz količine formaldehida i (zamjenske i neopasne glukoze) se vidi da im je glukoza samo maska. Tu taktiku imaju kamionđije, mali rezervoar za naftu (za policiju) i veliki za lož na koji voze.
        3.4. BAT je postao NRT, ali je ostao priča za mali djecu. SO2 se ne smanjuje jer bi nastao kruti otpad kojeg je teško zbrinut a i trošila bi se dodatna energija, tu je sva filozofija njihove „BAT“ tehnologije: Proturi otrov kao (maglu) dim jer ga je teže uhvati i ne troši (energiju) novac gdje nije nužno potrebno.
        Onečišćenje zraka (2.1?)  je  ono problematično. Postoje emisijske norme za otrove, koje nisu ništa drugo nego kompromis između zagađivanja i življenja, ali ni u kojem slučaju ne i neškodljive. Norme su odraz ekonomskog razvoja društva, odnosno koliko izdvojit za zaštitu okoliša od vrijednosti proizvoda. Rockwool 'poštuje' te norme  što 'dokazuje' mjernim stanicama a o njima sam već govorio. Svatko pametan bi se trebao upitat zašto dopuštene granične vrijednosti polutanata smetaju okolnim građanima. Problem je u lokaciji. Studija utjecaja na okoliš je predvidjela dizanje dima na 200 m i njegovu disperziju ma šire područje, ali nije dala odgovor na maglu, temperaturni inverziju i općenito nije uzela u obzir mikroklimu lokacije tvornice. Sada se preko Dropulićke, Popijača taj račun želi ispostavit građanima umjesto krivcu – Rockwool.
        Kod zagađenje tla bi bilo interesantno znati kako dolazi do disproporcije zagađenja nekim metalima na različitim lokacijama, kada svi imaju isto izvorište,  smjer kretanja i istu odaljenost od dimnjaka.  Usput prema zakonu tlo nije moguće zagadit jer ne postoje propisane norme.

smilovic @ 12:29 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, veljača 19, 2010        Sinoć je Općin Pićan uzela u zaštitu svoje građane koje MUP (čitaj Rockwool) optužuje za remećenje javnog reda i mira kao i za organizirajne prosvjeda, a poznato mi je da takav stav ima i Općina Kršan. BRAVO OPĆINA!. Ovaj čin ima daleko veću važnost od same materijalne potpore optuženima, iako ni to nije beznačajna stvar pogotovo za optužene.
        Odluka Vijeće nedvojbeno pokazuje da je Općina svjesna opasnosti i štete koja je nanesena ovoj zajednici dolaskom Rockwolla, iako nema definiranu strategiju kako se od toga obranit. Rockwool naravno tvrdi da ispunjava sve zakonske pretpostavke i da ima pravo radit, da ali. Nedavni prosvjedi u Zagrebu protiv Hoto grupe, generirali su jednu, za Hrvatsku signifikantnu izjavu. Jedan saborski zastupnik je opisao stanje ovako: „AKO JE SVE PO ZAKONU ZNAČI DA JE NETKO DOBRO PLATIO“.  U tom kontekstu možemo razgovarat i o zakonitom dolasku Rockwoola.
        Koga je Rockwol  platio neka istražuje uskok, prostora zasigurno ima. Danska ambasada je prije dolaska Rockwoola uredila ured Palariću (tada Državni tajnik, danas sudac Vrhovnog suda) tih 200 tisuća nije platila Danska država. Sanader se prilikom posjeta Kraljevini Danskoj sastao sa Rockwoolom (bez novinara) – možda su gledali operu. Od kada se Rockwool ustoličio, sigurno nije nikoga podmitio, prljave poslove preuzima PR agencije. Public Relation je zvučno ime za Anđelkine rabote, bilo bi interesantno znati koliko ta rabota košta. Prema izjavi samog Rockwoola  kada se otkrila njihova prevara, kako će uložit pola miliona € u poboljšanje odnosa sa javnošću – to je više od dvogodišnje naknade Općini Pićan, kome je otišao taj novac.
        Ne vjerujem da će se Rockwoolu ikad tako nešto dokazat. Zašto bi nekome dijelio novac kada mu može pogodovat u poslu (lokalni moćnici), udijelit neku donaciju recimo crkvi (gotovo su svi vjernici), školi (gotovo svi imaju djecu), liječnicima (svi su ponekad bolesni), pa onda poneki klub i tako redom. Mafijaš koji prodaje drogu otvara zlatarnicu i državi prijavljuje prodaju nakita da bi oprao novac. A ako ne pomaže mrkva,  slijedi batina, malo „Kleveta“, pa onda malo „Organizatori“, pa onda malo „Javni red i mir“, sve je to odnos sa javnošću.   
        Najgore što tu batinu mi plaćamo. Ako je (vidi Anđelka) nekoga prijavila za nezakonitu radnju zašto ga nisu priveli, ako je netko u Potpićnu trubio, zašto ga nisu spriječili, a ako je sve 'policijsko pakiranje' tko stoji iza toga. Pitam se kako onda izgleda jedan javni prosvjed, koji je legitimno pravo izražavanja svakog građanina. Bit će interesantno kad bude Zahtila podnosio izvještaj o sigurnost pred Općinskim vijećima, kada je u sukobu sa tim istim vijećima. Kako će objasnit da štiti interes građana kada sami građani (posredno kroz svoje predstavnike) tvrde drukčije, čiji onda interes štiti.
        Nemojmo zaboravit na Međunarodnu konvenciju iz Arhura, Hrvatska je njen potpisnik, a koliko je meni poznato takve konvencije su iznad domicilnog prava. Po toj konvenciji Roskwool nema pravo raditi bez suglasnosti lokalne zajednice, Rockwool  je nema niti će je ikad imat. Zato i je takav pritisak na lokalnu zajednicu, jer još nju treba pokorit bilo mrkvom bilo batinom pa da bude SVE PO ZAKONU – PA ŠTA KOŠTA DA KOŠTA.

smilovic @ 11:44 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.